Biografie Ewald E. Chocolaad

Ewald E. Chocolaad, werd als arbeiderszoon geboren op 9 augustus 1932, op Curaçao.
Na de mulo, de hbs en de kweekschool kwam hij voor de klas te staan. Aanvankelijk de basisschool maar later ook de LTS, UTS en de mulo. 
Op Curaçao heeft hij zich intensief met muziek bezig gehouden, vooral door luisteren en teksten te verzamelen, maar een muziekinstrument kon hij toen nog niet bespelen want dat mocht niet van papa.

Later toen hij toch stiekem de diatonische handharmonica leerde bespelen richtte de hij de tweede Curaçaose groep op die authentieke Dominicaanse merengues speelde: “Cuarteto Quisqueya”. Het duurde echter niet lang want na 1 optreden voor de Curom, de lokale omroep, moest hij voor de studie naar Nederland vertrekken. In die 5 jaar (1953 tot 1958) leerde hij gitaar spelen met als grote inspiratiebron Julian Coco.
Met een Delftse studentengroep “Ciclón del Caribe” speelde hij enkele keren als remplaçant in de pauze van de damesgroep van Diana Miller.
Ciclón del Caribe zwierf daarna 5 maanden door Denemarken met als standplaats Kopenhagen. Hoogtepunten waren het optreden op 8 augustus ’58 in het programma Musikal’ske Gaester van Gerda Pullen en een optreden voor de commerciële Radio Mercur. En Ieder zaterdag was de groep te beluisteren op het grootse dansfeest van de internationale ‘Studenterkluben’ aan het ‘Radhusplads’.

Na terugkeer op Curaçao in oktober ’58 legde Ewald zich meer toe op klassiek gitaar en triomuziek met o.a. John Schermer, Cedric Ridderplaat ( Cedride ) , Cedric is overigens uitgegroeid tot een beroemd zanger, die als enige Curaçaoënaar ooit het prestigieuze songfestival van Latijns Amerika heeft gewonnen.

Na 10 jaar Curaçao vertrekt Ewald in april ’68, met zijn inmiddels gesticht gezin, weer naar Nederland voor een studie wiskunde aan de Universiteit van Groningen. De studie toelage van de Antillen was echter zo ontoereikend dat die poging gedoemd was te mislukken.
Zo kwam hij noodgedwongen weer voor de klas te staan. Hij werd fulltime leraar Engels en wiskunde op de Harm Jan Zondag mavo in Groningen. 
In januari 1980 begon hij les te geven in Zuid-Amerikaanse en Antilliaans folkloristische dansen.

In januari 1985 gaf hij zijn dansschool de naam Alegria. Vanaf  1980 tot 2006 hebben duizenden Nederlanders bij hem leren salsadansen. In die jaren is Alegria uitgegroeid tot een dansimperium met vestigingen in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht, Alkmaar, Den Helder, Leeuwarden en Zwolle. Hij stichtte een speciale dans-lerarenopleiding waar zeker 30 personen de opleiding hebben gevolgd. Het methodeboek van zijn hand, dat als handleiding diende, is helaas nooit uitgegeven.

Toen de nieuwe salsa-rage uit New-York kwam overwaaien en de overhand nam heeft Ewald zich stelselmatig terug getrokken uit de andere steden en zich verschanst in zijn vestiging Groningen. Zijn enige overgebleven ambitie was les te geven aan 40-plussers, omdat de jeugd toch voornamelijk interesse had in de New-York-style salsa.

Watch Dragon ball super